Les revenges històriques, el vagó de la Compiègne i la data de demolició del monument franquista a l’Ebre.

el

El monument franquista a l’Ebre ni te cap sentit avui ni dignitat ho miris per on miris. Per tant que el llevin és una molt bona notícia, en la meva opinió, és clar. Això de fer-ho el 18 de juliol ja són figues d’una altra panera. Ressona a revenja, a passar comptes, diguin el que diguin els tècnics amb arguments de temperatures i d’altres soliloquis climàtics.

A mi aquesta casualitat històrica forçada (la data) em remembra a allò que van fer els alemanys de fer signar la rendició als generals francesos en un vagó de tren. Les coses van anar més o menys així: l’onze de novembre de 1918 es signava l’armistici en un vagó de tren estacionat al nord de París, a la Compiègne, el final de la primera guerra mundial. Per part dels aliats destacava el mariscal francès Ferdinand Foch i per part de l’exercit alemany li va tocar al general Detlof von Winterfeldt (perquè ni Ludendorf, ni Hindenburg ni el Kàiser Guillem II que va abdicar acceptaven l’armistici malgrat Alemanya estava dessagnada).

El 22 de juny de 1940 i després que la Wermarcht envaís França, es va obligar a signar l’armistici de la batalla de França, proposat pel mariscal francès Petain,  en el mateix vagó i al mateix lloc per ordres tàcites de Hitler i Himmler. Els nazis volien netejar l’afronta que els seus avantpassats havien sofert el 1918…

La qüestió és doncs si amb aquesta data escollida per treure el monument de la indignitat històrica alguns juguen a les revenges històriques. Quant a mi, poc adients, aquesta mena de jocs. Sempre acaben amb noves revenges, en un bucle. La història dels Sapiens n’és plena d’aquests episodis.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s