Mestre Oliveres: gràcies!

el

Corria l’any 2008 i un grup petit de gent havíem creat les jornades anuals “Imago Mundi” que pretenien ésser una talaia de debat públic a través d’uns ponents especialitzats en el tema que exposaríem. Aquell any la jornada va tenir tres ponents molt especials: Federico Mayor Zaragoza, el traspassat Arcadi Oliveres i el jesuïta i bon amic Alexis Bueno.

L’Arcadi va arribar sense fer soroll, quan la jornada que encetava Federico Mayor, ja estava en marxa. Va seure entre el públic, en els seients de darrere, i va escoltar com un més. El mestre Oliveres era així, un home de pocs escarafalls i molta discreció, de poc autobombo i molta humilitat, de poca saviesa “catacaldos “ i molta fondària. Quan Federico Mayor va acabar la xerrada, i després del torn de comentaris i preguntes, els organitzadors estàvem inquiets per on parava el mestre Oliveres, ja a punt d’anunciar que el tercer ponent, l’Alexis Bueno, faria la segona xerrada… Llavors el mestre Oliveres va saludar-nos a tots assegut al darrere del Casal de Móra la Nova, va felicitar en Federico Mayor per la xerrada i va baixar a pleret fins a l’escenari on va ocupar el seu lloc de ponent a la taula. La seva xerrada duia per títol “Els reptes de la globalització”.  Rigor econòmic i lucidesa social. I coratge. Coratge a dojo per defensar a peu i cavall que el sistema capitalista és un sistema criminal instal·lat sobre la raó de domini i sotmetiment dels sapiens.

La veritat i la bellesa només s’avenen quan hi ha persones  del nivell de consciència del mestre Oliveres. Gràcies per haver fet el món més bell, Arcadi. Gràcies per haver viscut amb tanta vida i viure com pregonaves. Gràcies, mestre, per la coherència, la versemblança i el compromís integral. Gràcies per tot.

Epíleg: recordo que poc abans de que marxés, quan li vaig lliurar el lot d’ofrena que preparàvem pels ponents i li vaig agrair la seva presència en la jornada, em va mirar amb aquells ulls petits i vius rere les ulleres i va deixar anar: “al contrari, ha estat un privilegi que haguéssiu pensat en mi per parlar-vos de coses tan crucials”.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s