“La fi dels secrets” la novel·la dels canvistes de la Barcelona baixmedieval.

Un dels llibres que més alegries m’ha donat és “La fi dels secrets” (en castellà també: “El fin de los secretos”) editada per Ediciones B el 2015. Uns anys després encara m’arriben petites derrames…

Una novel·la històrica que comença amb el degollament del canvista Francesc Castelló a la ciutat de Barcelona, el 10 de novembre de 1360. Un degollament per incompliment en els censals i obligacions com a banquer de la ciutat.

La novel·la descobreix la família Gualbes, “ciutadans honrats” de la ciutat, que estenien el seu poder en les finances, la política i la prostitució.

Relato la Barcelona dels primers canvistes, aquells primigenis banquers que competien amb els italians i els jueus del call i els seus famosos “prests”. Explico el desenvolupament i funcionament de les taules de canvi, la formació de la Taula de Canvis de la Ciutat de Barcelona al Tinell, el primer banc públic d’Europa. I també parlo de la conxorxa per seure un rei castellà, Ferran d’Antequera, a Bellesguard, a la mort de Martí l’Humà, amb els Gualbes com a part instigadora important.

A “La fi dels secrets” també us descobreixo que hem avançat socialment menys del que creiem. Per exemple: la crisi baix medieval provocada per la pesta i les guerres amb Castella es sufraga amb els impostos indirectes (impostos als béns de consum bàsic, un primitiu IVA) i no pas amb els directes “les talles” (l’IRPF actual). Enlloc de fiscalitat directa progressiva s’aplica la fiscalitat indirecta i popular. Us sona? Qui paga els plats trencats? Els de sempre…

“La fi dels secrets” és una novel·la baix medieval de caire totalment actual que ens transmet el poc que hem avançat amb una documentació històrica i econòmica rigorosa, de la que em sento molt complagut.

Fa uns dies un parell de biblioteques de la comarca publicaven que 6 anys després, “La fi dels secrets” seguia entre els 5 llibres més prestats de l’any. Segueix viva la història. Amen. I gràcies.

(Us deixo un video que van muntar als serveis informatius de Canal Terres de l’Ebre de menys de dos minuts amb una sinopsi)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s