Nevada històrica, la mainada que avui a Terres de l’Ebre coneixeran la neu, l’euga negra del comte, Filomena i Aureliano Buendía…

Sempre he admirat la prístina puresa de la neu. Fins i tot fa recança petjar-la i estigmatitzar-la. Aquesta nit passada, prèvia a la nevada, he somniat un comte medieval muntant una euga negra que deixava els solcs de les peülles en una planura extensa i verge d’un pam de neu.

De la mateixa manera que el coronel Aureliano Buendia front l’escamot d’afusellament recordà quan el seu pare el dugué a conèixer el gel, avui una veïna duia de la mà la mainada de seva casa, ben abrigats, a conèixer la neu i fer un ninot de neu a la plaça de l’Esglèsia.  La neu no és gaire freqüent en la cubeta de Móra i menys encara a Benifallet. No recordo haver vist deu centímetres de neu a la meva finca “la Cènia”.

M’agrada la neu, com els deia, per aquesta puresa nívia que s’encomana. Hi ha quelcom d’originari i primigeni en els flocs de neu i en les catifes que formen. Diuen els meteoròlegs que la Filomena, la tempesta causant, seguirà empolsant les nostres terres aquest vespre.

Pel camp serà una benedicció. Estova la terra i fa saor. Neteja els fruiters en letargia de plagues. I aviat lo riu també se’n veurà goig amb la fonedissa i la baixada dels barrancs eixorcs.

Avui molts nens i nenes de la Ribera i el Baix Ebre coneixeran la neu per primer cop i de ben segur ho recordaran en un futur, com Aureliano Buendia, el dels  cent anys de soletat, que va recordar poc abans de la queixalada de la mort quan el seu pare el va dur a conèixer el gel…  

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s